Hydrauliset tehonsiirtojärjestelmät ovat tavallisissa olosuhteissa sekä käyttövarmoja että turvallisia. Tästä huolimatta suunnittelijan on eräissä sovelluksissa kiinnitettävä järjestelmän viottumiseen huomiota. Tällaisia sovelluksia ovat mm. liikennevälineiden ohjausjärjestelmät, kappaleenkäsittely- ja prosessitoimilaitteet sekä työstökoneet. Näiden laitteiden hydraulijärjestelmillä on usein suora yhteys kyseisten laitteiden käyttöturvallisuuteen.
Hydrauliset tehonsiirtojärjestelmät yleistyvät erikoisesti lisääntyvän teollisuusautomaation myötä. Hydrauliikan euja ovat mm. liikkeen ja liikenopeuden suuri tarkkuus ja helppo säädeltävyys, laitteiden suuri energiatiheys ja hyvä teho/painosuhde sekä helposti järjestettävä ylikuormitussuojaus.
Tapaturmat huoltotilanteessa
Hydraulisen järjestelmän käyttäjä ei normaalisti ole hydrauliikan vaikutusalueella. Korkean automaatioasteen omaavissa tuotantolaitoksissa häiriöiden poistamisessa sattuneiden tapaturmien osuus on huomattavan suuri laitoksen varsinaisen käytön aikana esiintyneiden tapaturmien lukumäärään verrattuna. Kuljetusvälineiden kohdalla tyypilliset hydrauliikan aiheuttamat tapaturmat ovat sattuneet huolto- ja vianetsintätilanteissa. Turvallisuustoimenpiteiden
painopiste hydraulisissa järjestelmissä on näin ollen keskeytys- ja häiriötilanteiden aiheuttamissa vaaroissa, ja siten kaikki toimet, jotka vähentävät häiriöitä ja niiden seurauksia sekä helpottavat häiriön poistamista, ovat omiaan parantamaan turvallisuutta.
Tuotevastuulaki
Tuotevastuu- ja tuoteturvallisuuslait, joita parhaillaan valmistellaan muuttavat voimaan astuessaan turvallisuus- ja luotettavuustekniikan merkittäväksi osaksi tuotekehitysprosessia: mm. tuotevastuulaki ei ehdotetussa muodossaan vapauta valmistajaa tai maahantuojaa korvausvastuusta siinäkään tapauksessa, ettei tuotteen puutteellista turvallisuutta ole voitu havaita tai ennakoida valmistusajan hetkellä omatun teknisen tai tieteellisen tietämyksen perusteella. (Tuotevastuukomitean mietintö, 1978:19). Myös ehdotettu korvausvelvollisuuden pitkä kestoaika asettaa toteutuessaan teollisuuden
tarvitsemalle turvallisuus- ja luotettavuustekniselle tietämykselle kasvavia vaatimuksia.
Hydraulijärjestelmän suunnittelija voi parhaiten vaikuttaa käyttövarmuuden osatekijöistä luotettavuuteen ja huollettavuuteen. Jo suorituskykyyn pohjautuvassa suunnitteluvaiheessa kiinnitetään huomiota vikojen lukumäärän vähentämiseen ja tällöin käyttövarmuuden lisääminen liittyy läheisesti laitteen laadun parantamiseen.