Vakiosäädin ei ole riittävä eräissä sovelluksissa ja erityisen huolellinen tulisi olla valittaessa dieselgeneraattoria syöttämään tehoa:
Laitteille, joissa on elektronisia ajastimia.
Monet näistä laitteista edellyttävät vakionopeussäätöä (vakiotaajuus) ja mekaaninen säädin ei kykene täyttämään näitä vaatimuksia. Usein edellytetään kapeampaa nopeuden vaihteluväliä ja taajuudenheilahduksen kesto ja amplitudi on rajoitettava näiden kaltaisille herkille kuormille.
Sähköinen säädin on ainoa vaihtoehto silloin, kun dieselgeneraattori on synkronoitava verkkoon tai toiseen generaattoriin. Laitteisto on monimutkaisempi, jos siitä tehdään automaattisesti tahdistava tai kuormaa laitteiden kesken jakava.

Tarkan taajuuden käynninsäätimet
Useimmat mekaaniset säätimet pystyvät pitämän nopeuden vaihteluvälin +-0,5 prosentin alueella ja taajuuden vaihtelu on silloin taajuudella 50 Hz korkeintaan 0,5 Hz. Hydrauliset säätimet kykenevät toimimaan +-0,2 % vaihteluvälillä ja taajuuden vaihtelu on silloin 0,25 Hz, kun taas eräät sähköiset säätimet pystyvät pitämään nopeuden vaihteluvälin alle +- 0,1 prosenttia ja taajuuden vaihtelu on alle 0,1 Hz.
Kierrosnopeuden pudotusta ei voida hyväsyä laitteissa, joissa tarkka taajuuden säätö on vaatimuksena. Mekaanisissa käynninsäätimissä nopeudenalenemaa tarvitaan stabiliteetin vuoksi ja siksi se on niiden luontainen ominaisuus. Niissä sitä ei kuitenkaan voida juuri asetella. Hydraulisissa ja sähköisissä käynninsäätimissä nopeudenalenema on aseteltavissa. Ne voidaan tavallisesti asettaa myös vakiotaajuuskäytölle poistamaan pysyvät taajuuden muutokset kuorman vaihdellessa.
Hydraulisten ja sähköisten käynninsäädinten vasteaika on pienempi kuin mekaanisten säädinten. Ne asettavat moottorin polttoainesyötön aikaisemmin oikealle tasolle ja siten pienentävät kuormaheilahduksen voimakkuutta ja kestoa mistä seurauksena on pienemmät taajuusvaihtelut.
Rinnankäytössä käytettävät käynninsäätimet
Synkronointi edellyttää hyvin tarkkaa käynninsäätöä eiväkä mekaaniset säätimet ole riittävän tarkkoja siihen tarkoitukseen. Kuormanjakolaitteissa säätimen on jatkuvasti ja automaattisesti korjattava säätimen ryömimistä sen sallitulla nopeuden vaihteluvälillä. Rinnakkaiskäytössä vain hydrauliset tai sähköiset säätimet tulevat kysymykseen.
Hydraulisilla ja sähköisillä säätimillä on takaisinkytkentä nopeuteen, minkä vuoksi ne voivat toimia stabiilisti ilman nopeudenalenemaa.
Hydraulisella säätimellä kuormanjako toteutetaan sovittamalla erilaisten dieselmoottoreiden nopeudenalenemat toisiinsa. Hyvässä kunnossa olevilla laitteistoilla kuormanjako voidaan toteuttaa alle 10% kuormapoikkeamilla koko tehoalueella, edellyttäen että kuormat on asetettu suhteessa niiden tuottamaan tehoon silloin kun koneet on ensiksi kytketty rinnakkain.
Sähköisellä käynninsäätimellä rinnankäyttö voidaan toteuttaa riittävän tarkasti. Se voidaan kytkeä myös vakionopeuden antavaan kuormanjakoyksikköön, joka antaa korjaavan signaalin jokaiselle yksittäiselle käynninsäätimelle, jotta laitteisto tuottaisi koko ajan nimellistaajuuttaan ja samalla jakaisi eri teholähteiden kuormia tasaisesti niiden laitteiden kesken, jotka on kytketty yhteiseen syöttökiskoon.
Medifast-Tekniikalla on useiden vuosien kokemus varavoimakoneiden huollosta ja ylläpidosta ja se voi antaa lisätietoja muutostöistä ja varusteista.
Markku Lehmusto
Nettijulkaisu.